Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. In een samengesteld gezin kun je niet bouwen op de vanzelfsprekendheden van een kerngezin. Je zal er zelf een weg in moeten vinden. Een ding is zeker, alle relaties zijn belangrijk. Zowel de partnerrelatie alsook de ouder-kindrelatie.
Wanneer je je realiseert dat dit zo is, voorkom je dat je onderling gaat ‘strijden’ om de ene relatievorm boven de andere te plaatsen. Het beste dat je kan doen is voor iedereen een eigen plek te creëren.
Enkele tips:
- Ben je als ouder bewust dat een fijne liefdesrelatie je verrijkt als mens. Als jij gelukkig bent heeft dit ook een positief effect op je kinderen.
- Zorg als ouder en ook als niet-ouder dat je op een fijne manier kenbaar maakt wat je nodig hebt, wat je behoeftes zijn. Probeer elkaar te begrijpen en tegemoet te komen.
- Als niet-ouder is het belangrijk om te erkennen en te respecteren dat de ouder-kindrelatie er is en dat hier ruimte voor moet zijn. Als de niet-ouder dit lukt zal de integratie en het verwerven van een eigen plek gemakkelijker gaan.
Leven in een samengesteld gezin vraagt hoe dan ook dat je bewust bent van je gevoelens en emoties maar je hierdoor niet impulsief laat leiden. Het is als het ware de ontwikkeling van een soort volwassenheid in de rol waar je voor gekozen hebt.
Alle relaties laten je iets zien over jezelf en over waar je staat. Als je het durft te zien als een groeikans kan het niet anders dan dat er iets positiefs uitkomt.